Speciale mensen VIII / Orgaandonor

 

jaofnee

Het is alweer een poosje geleden, mijn laatste blog. De laatste tijd houdt het orgaan doneren mij bezig. Als je drie maal in de week bij een cliënt komt die al drie jaar op de wachtlijst staat voor nieuwe longen, wordt je al snel duidelijk hoe belangrijk dit is….

Mijn cliënt is nog niet oud, tweeënzestig jaar en heeft nog een jong gezin. Zijn dochter word morgen zes jaar. Hij heeft zich niet kapot gerookt of ongezond geleefd. Zijn enige “zonde” is dat hij dol was op zijn papegaaien. De stof uit hun veren heeft zijn longen onherstelbaar aangetast. Hij leeft zijn leven nu vastgeketend aan zijn zuurstofslang van vier meter. Ligt dagen op bed, en zelfs de gang naar het toilet is te veel. Dit is ongeveer vijf meter. Lopen word moeilijker, zichzelf wassen en aankleden kan hij niet meer. Zelfs zichzelf scheren kost teveel energie! Wat heb ik een bewondering voor hem en zijn vrouw. Zo positief als zij zijn. We hebben onze liefde voor de katten gemeen. Een van hun katten is zo dol op mij, dat hij het al hoort als ik mijn fiets op slot zet. Alleen met oud en nieuw had hij het moeilijk… Bang dat het zijn laatste zou zijn.

Wat gun ik hem en zijn gezin een nieuwe start! Ik realiseer me echter ook dat daar iemand anders voor zal moeten dood gaan. En dat een ander gezin daar weer veel verdriet van zal hebben. Aan de andere kant, als een dierbare sterft heb je daar altijd verdriet van. Als een orgaan naar een man gaat zoals mijn cliënt kan dat misschien ook betekenen dat jouw dierbare zelfs na de dood nog van enorme betekenis kan zijn voor verschillende mensen!

Ik gun zijn dochter een super verjaardag, maar ik hoop wel dat dit de laatste verjaardag met een zieke pappa zal zijn. En dat ze op haar volgende verjaardag kan stoeien met haar pappa! De grootste wens van hun beiden….

Henk en ik zijn al jaren drager van het donorcodicil. En in alle eerlijkheid hoop ook ik nooit, de vraag gesteld te krijgen… Maar we weten allebei van elkaar hoe we er tegenover staan. Ik denk dat dat het belangrijkste is!

orgaandonatie

Dit bericht is geplaatst in werk. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Speciale mensen VIII / Orgaandonor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *